Roodhalsgans

14 apr 2023  Dollardkwelder

Met een beetje geluk en veel geduld lukt het soms om een Roodhalsgans te ontdekken tussen de duizenden Brandganzen op de kwelder. Roodhalsganzen zijn 's winters niet heel zeldzaam, maar ze maken het je moeilijk door op te lossen tussen de schouder-aan-schouder lopende Brandjes. Helemaal tegen hun gewoonte in liepen er vandaag twee Roodhalsganzen redelijk in zicht. Maar al snel toonden ze hun old magic door samen op de wieken te gaan, om 100 meter verderop in lang gras alsnog te verdwijnen. Ze denken ook: wat zeldzaam is, moet zeldzaam blijven.

Zwartkop

11 apr 2023  Nieuwolda

De Zwartkop is ook weer terug uit het zuiden. Meestal arriveert het mannetje als eerste, maar ditmaal scharrelden mevrouw en meneer samen rond in de tuin. Hopelijk laat hij snel zijn opgewekte zang horen vanuit een van de vlierstruiken. We noemen hem niet voor niks de Vrolijke Flierefluiter.

Afscheid

10 apr 2023  Nieuwolda

Onze Rus in de achtertuin. Of Viking, dat kan natuurlijk ook. Waar ons Roodborstje ook vandaan komt, het zal een kwestie van dagen zijn voordat hij terugvliegt naar zijn broedgebied, nadat hij ons de hele winter heeft vermaakt met zijn aanwezigheid. Het afscheid is ieder jaar zonder enige plichtpleging of sentiment, gewoon stilletjes vertrekken. Ik hou daar wel van.

Beflijsters

9 apr 2023  Nieuwolda

De Beflijsters zitten voor de derde dag in de tuin. Het voordeel is dat je Beflijsters in de tuin hebt. Het nadeel is dat je dan met het mooie paasweer niet de tuin in kunt, want Beflijsters zijn, net als alle andere trekkende lijsters, bereschuw. Bij het minste geringste vliegen ze hard weg, om nooit meer terug te keren. En dat willen we niet. Dus zit er niets anders op dan ze vanachter glas te bewonderen. Ook fijne paasdagen!

Boflijsters

8 apr 2023  Nieuwolda

Ik voel me een bofkont. Ieder jaar in april bezoeken Beflijsters onze tuin. Het helpt dat het erf strategisch ligt onder de trekroute en dat de tuin vol staat met besdragende klimop. Ook de vijver werkt mee, want de vogels komen regelmatig drinken en badderen. Overigens is het een klein wonder dat in de huidige woke tijden het woord Beflijster nog niet is gecanceld. Menig teer kinderzieltje zou op verkeerde, intieme idee├źn gebracht kunnen worden. Daarom voel ik ook meer voor Boflijster.