Wilde Eend

22 mrt 2024  Nieuwolda

Ieder voorjaar is het traditie dat meneer en mevrouw Wilde Eend (Donald en Katrien voor intimi) de vijver bezoeken. Ze komen aangevlogen of wandelen gewoon de tuin in, dobberen een beetje in het water, grondelen wat, rusten een tijdje uit en vertrekken weer. Dit dagelijkse ochtendritueel houden ze een paar weken vol. Ik vermoed dat het deel uitmaakt van de eilegfase. Voor een aquarellist zijn ze bij uitstek een geschikt onderwerp voor een nat-in-natstudie. Immers, hun verenkleed is waterdicht, dus ze hebben er geen last van.

Vuurgoudhaantje

19 mrt 2024  Nieuwolda

Vogels, en in het bijzonder het Vuurgoudhaantje, stellen de kunstenaar voor een ondankbare opgave. Want ga er maar aan staan. Het onderwerp in kwestie is van een niet te evenaren schoonheid, het vliegt bovendien, maakt mooie geluiden, bouwt kunstige nesten en, alsof het niet genoeg is, er komt ook nog een ei uit. Kansloos om deze perfectie te overtreffen in een kunstwerk. Wat de kunstschilder rest, is te streven naar een onovertrefbaar schilderij. Onverbeterlijk, die lui.

Tjiftjaf

14 mrt 2024  Nieuwolda

Vandaag de eerste Tjiftjaf in de tuin. Ik zou in herhaling vallen als ik begin over lentekriebels. Toch is het in dit geval niet erg. Immers, herhaling is de soort op het lijf geschreven. Tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf. Lentekriebels.

Goudhaantje

11 mrt 2024  Nieuwolda

Mopperde ik in mijn vorige SchetsBlogbericht op taalkundigen, ook vogelkundigen laten zich niet onbetuigd bij de naamgeving van vogels. In hun oneindige wijsheid besloten ze dat verkleinwoorden passé zijn. Voortaan zagen wij in het veld Woudaap, Witgat en Winterkoning, alsof we vogels van gigantische afmeting in de kijker hadden. Ook het Goudhaantje moest eraan geloven: Goudhaan. Welnu, vanmorgen zat deze reus in de tuin, als voorbode van de voorjaarstrek. Zijn omvang is klein, zijn daden benne groot.

Heggemus

8 mrt 2024  Nieuwolda

Ze zijn er weer. Als ik deze schuifelaar op de voerplek zie, moet ik altijd even nadenken naar welke soort ik kijk: Heggemus of Heggenmus. Die vermaledijde, lelijke tussen-n! Of zoals Rudy Kousbroek het ooit zei: "Het is allenmaal helenmaal hopenloos." Op het erf gelden gelukkig eigen taalregels, dus is Heggemus de titel van dit SchetsBlogbericht. Bovendien bestaat hier ten huize, als ode aan dit bescheiden vogeltje, een affectieve verbuiging: de Heggeplus.