Schuilen tegen de wind

28 aug 2021  Oldambt

Guusje, het Grauwe Kiekendiefjong, maakte vanmorgen kennis met het verschijnsel harde wind. Niet zo fijn om op de rand van de nestkooi te zitten. Uiteindelijk landde ze naast de kooi in het stro, half verscholen achter een kleibult.

Guusje

22 aug 2021  Oldambt

Guusje is enig kind uit een nest Grauwe Kiekendieven dat ik zelf mocht vinden. Dankzij goede ouders, betrokken beschermers en welwillende boer groeit ze als kool. Nog een weekje en we noemen haar Guus.

Grauwe Kiekendief

19 aug 2021  Oldambt

Door het instorten van de muizenstand was het een moeizaam broedseizoen voor de Grauwe Kiekendief in het Oldambt. Maar dankzij een paar doorzetters onder de vogels, geholpen door de mensen van Werkgroep Grauwe Kiekendief en welwillende boeren, zijn er toch de nodige jongen uitgevlogen.

Bruine Kiekendief

18 aug 2021  Nieuwolda

De Bruine Kiekendief broedt hier niet alleen in moerasjes of rietkragen, maar ook in graanakkers. Ze beginnen vrij vroeg in het seizoen, zodat de jongen vaak net vliegvlug zijn voordat de eerste maaidorsers het land op komen. Maar kiezen ze in hun onschuld een vroeg gewas uit, zoals gerst, dan schieten de mensen van Werkgroep Grauwe Kiekendief te hulp om de jongen te beschermen.

Ransuil

19 jul 2021  Nieuwolda

Een paar maal per jaar krijgen we bezoek van een Ransuil, die onze tuin uitkiest om 's nachts de Rosse Woelmuizen te belagen en overdag te rusten. Als ie de kans krijgt, want Huismussen en Merel weten hem te vinden. Het tekenen van een uil blijft lastig. Je kunt het vergelijken met portret tekenen. Er hoeft maar iets aan de onderlinge verhoudingen te mankeren of het lijkt nergens naar. We houden vol.